Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Varannan lördag har jag en egen sida i Värmlands Folkblad under rubriken HOLM. Huvudparten av sidan är ägnad åt en krönika, men där finns också ett par andra delar, såsom en sifferexcercis, ett boktips, ett minne och en ranking över högt och lågt. Min tanke är att publicera dessa krönikor med mera här på schloggen dagen efter att de funnits i tidningen.


Här och nu eller där och sen…
11 december 2011 : Klockan 20:37

Om tre veckor är det nyårsafton med allt vad det innebär. Till exempel att vi lovar en massa saker som vi ska göra under året som kommer. Varför inte göra något radikalt och lova att göra det där redan här och nu istället för där och sen. Bara för att komma igång, liksom.

Det är mycket möjligt att det här kommer som en överraskning för många. Men jag är egentligen rätt lat och bekväm av mig. Jag är bra på att skjuta saker framför mig och göra dem först när jag har kniven mot strupen. Om chefredaktören för denna tidning börjar bli både grå- och tunnhårig kan det mycket väl bero på att han får in de här krönikorna alldeles för sent varannan vecka.
Varannan vecka får han ingen krönika alls enligt avtalet och då känns det säkerligen lugnare för honom.

Men jag är helt enkelt en mästare på att skjuta upp till morgondagen vad jag inte riktigt orkar göra idag. I mångt och mycket handlar det nog om att jag är en inspirationsmänniska. Jag skriver helt enkelt bäst med kniven mot strupen. Eller i alla fall är det precis det som jag lyckats inbilla mig själv.

Varje gång jag lämnar en krönika ifrån mig så är jag nöjd med den. Tycker att den är bra och att jag har fått till det trots skrivkramp och deadlinepanik in i det sista. När jag sen läser den i tidningen dagen efter, i allra bästa fall två dagar efter om jag lyckats lämna redan på torsdagen, hittar jag en massa saker som jag kunde ha gjort bättre eller ändrat på om jag bara påbörjat den i tid.

Jag tror att det är samma sak med diverse löften vi avger när det gamla året ringer ut och det nya nu snart ringer in. Det är mycket lättare om vi smygstartar med att göra det där sakerna vi tänker lova om tre veckor redan nu. Många har förmodligen tankar på att börja träna mer nästa år. Jag kan lova att det kommer bli oändligt mycket lättare att komma igång och träna mer efter nyår om man börjar lägga en grund under tre veckor innan dess.
Över huvud taget är vi nog rätt dåliga på att leva i nuet. Därvidlag har vi en hel del att lära oss av våra barn. På det viset, också bör tilläggas, är barn nämligen helt underbara.

De planerar inte framåt, de minns inte bakåt, de lever här och nu. Om en leksak går sönder eller försvinner är det en katastrof av närmast astronomiska mått och inget eller ingen i hela världen kan få saker och ting i balans igen.
Trettio sekunder senare, när leksaken är lagad eller hittad är livet rena paradiset igen.
Visst är det underbart.

Men någonstans på vägen tappar vi bort det självklara i att bara leva här och nu. Vi börjar planera vad vi ska göra imorgon eller nästa vecka, nästa år eller till och med i vårt nästa liv. Allt kommer att bli så mycket bättre bara vi köper en ny tv. Eller en ny bil. Eller ett större och bättre hus. Bara vintern är slut och våren kommer så blir det ljusare och bättre, och då ska vi göra det ena och det andra och så vidare.

Mitt i allt detta planerande och, misstänker jag, den eviga jakten på lyckan tappar vi istället bort att vi faktiskt allt som oftast har det ganska bra just här och nu också.

Så får jag ge ett råd denna andra lördag i december med två veckor kvar till jul och tre kvar tills vi för evigt lägger 2011 bakom oss så är det just detta:
Våga njuta och agera i nuet. Bli lite mer som ett barn igen. Strunta i att vänta de där tre veckorna med att lova att göra det du tänkt dig att lova.
Gör det i dag i stället.
Själv ska jag försöka sluta äta godis i dag igen.


Tio senaste nobelpristagarna i litteratur
1901: Sully Prudhomme, Frankrike
1902: Theodor Mommsen, Tyskland
1903: Bjørnstjerne Bjørnson, Norge
1904: Frédéric Mistral, Frankrike
1904: José Echegaray, Spanien
1905: Henryk Sienkewicz, Polen
1906: Giousè Carducci, Italien
1907: Rudyard Kipling, Storbritannien
1908: Rudolf Eucken, Tyskland
1909: Selma Lagerlöf, Sverige


Egyptologens gåta – Arthur Phillips
En hånad och bespottad brittisk egyptolog har dragit till Egypten för att finna den kungagrav som ska ge honom ära och berömmelse. Samtidigt ger sig en australiensisk privatdetektiv ut på jakt efter en arvinge till en nyligen bortgången bryggeriägare. Historierna knyts ihop på ett sätt ingen av dem anat och under de sista skälvande dagarna av 1922, medan Howard Carter avtäcker Tutankhamuns grav, får gåtan sin lösning. Av alla sätt att driva handlingen framåt i en bok finns det två sätt jag ogillar och finner lite fega: Brev och dagboksanteckningar! Hela den här boken består av brev och dagboksanteckningar… Alltså borde jag inte gilla den. Men det gör jag trots allt. För det är smart uppbyggt och snyggt berättat och en människas långsamma sammanbrott är nästan smärtsamt bra berättat!


Karlstad – den 5 december 1992
Jag tror inte att det är många gymnasieklasser som mäktat med att ta studenten med tre höjdhoppare som alla klarat minst två meter bland sig. Jag gick i alla fall i en klass som lyckades göra det. Den här decemberlördagen i Våxnäshallen fick det som då var klass N1A på Sundstagymnasiet i alla fall sin andre tvåmetershoppare. Jag hade klarat drömgränsen för första gången i januari samma år. Nu var det Tobias Björlings tur att göra det och i september 1993 blev Marcus Larsson den tredje i det som då, i ombyggnadens Karlstad, hunnit bli N2A på Sundsta-Älvkullegymnasiet den tredje i klassen att hoppa över två meter i höjdhopp. Fler än så blev vi dock inte, men så hade vi heller inga fler höjdhoppare i klassen, bara en sprinter och längdhopperska.


Äntligen! Sista avsnittet av Idol har sänts, nu slipper vi den hypen framöver. Fast glädjen grumlas av att det blir X-factor i höst istället…


Julstämningen är i allra bästa fall lite mittemellan just nu. Har knappt hört några julsånger på radion, ingen snö ute och ingen riktig julefrid heller än. Men det kommer nog…


Alla som springer över vägen där det inte är övergångsställe. Klädda i svart. Utan refles. Tidigt på morgonen…


Tre veckor kvar tills det är 2012 nu…


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011