Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Varannan lördag har jag en egen sida i Värmlands Folkblad under rubriken HOLM. Huvudparten av sidan är ägnad åt en krönika, men där finns också ett par andra delar, såsom en sifferexcercis, ett boktips, ett minne och en ranking över högt och lågt. Min tanke är att publicera dessa krönikor med mera här på schloggen dagen efter att de funnits i tidningen.


En fråga om tid…
30 oktober 2011 : Klockan 14:32

När Usain Bolt vid OS i Peking lyckades slå världsrekord på 200 meter med två hundradelar var det naturligtvis någon rolighetsminister som var tvungen att fundera lite på vad han egentligen skulle göra med de där två hundradelarna som han just sparat in. Å andra sidan ägnar vi alla oss allt mer åt att spara tid för att hinna med ännu mer. Vilket bara gör att vi får mindre tid över till allt annat.

Att idrottsmän jagar hundradels sekunder hör idrotten till. Nu senast läste jag om skidskytten Björn Ferry som tränat in ett nytt sätt att ta på sig geväret vid skjutstationen för att komma iväg snabbare därifrån. Allt för att vinna en värdefull tiondel.
Jagandet av sparad tid kan dock ta sig helt andra uttryck. Gunde Svan räknade till exempel rent logiskt ut det snabbaste sättet att torka sig efter duschen.
Det han kom fram till var å andra sidan helt självklart i all sin enkelhet.
Man torkar sig uppifrån och ner. Vatten rinner nedåt. Om han skulle ha torkat fötterna först skulle han riskera att få torka dem två gånger eftersom de kunde hinna bli blöta igen medan han torkade resten av kroppen.
Det är sånt som idrottsmän sysslar med. Jagar tid. Tävlar med både sig själva och andra.
Precis som alla andra gör.

Vi bygger om vägar för att spara tid och får allt bättre bilar för att kunna färdas allt snabbare. Järnvägarna byggs om och uppgraderas för att tågen ska kunna köra allt snabbare på dem. Vi kokar snabbmakaroner eller snabbnudlar för att vi inte orkar vänta på att koka vår pasta i tio minuter. Vi tycker nog egentligen att bryggkaffe är mycket godare än snabbkaffe, men vi hinner helt enkelt inte vänta på att bryggaren ska puttra klart. Långfilmerna på bio är inte lika långa nu som de var förr. I den kommersiella TV-världen är en halvtimme bara 23 minuter lång.
Vi skapar allt fler sätt att spara allt mer tid och den stora frågan är hur vi egentligen hann med allt vi hann med förr om åren.

Å andra sidan, handen på hjärtat nu, hur många satte sig vid sitt skrivbord varje kväll för femton år sen och författade trettio brev för hand. Brev som man nästa morgon lade på lådan och förväntade sig svar på med vändande post för att kunna gå vidare med det projekt man för tillfället höll på med.
Och vad gjorde människor på sina arbetsplatser innan man fick mejl att svara på hela dagarna?
Jag inbillar mig att det droppade in lite internpost då och då. Man kanske skrev ihop något brev på sin skrivmaskin, eller kanske till och med för hand, och slickade på ett frimärke och skickade iväg.
Fick man mer gjort då eller får vi mer gjort nu.
Nu när vi kan kommunicera med hela världen genom en knapptryckning. Vi kan hitta information på Internet på en grisblink (enligt somliga blinkar dock inte grisar alls) och blir irriterade (datastress är väl den korrekta termen) om det går för långsamt att ladda upp en sida eller, vilket gud förbjude, vi måste klicka på två eller kanske till och med tre länkar istället för bara en enda.

Men istället för att få tid över av alla dessa tidsbesparande åtgärder så hinner vi inte längre med någonting alls. Vi hinner inte avsluta det jobb vi påbörjat eftersom vi hela tiden blir avbrutna av mejl om saker som är viktigare. Vi hinner inte dricka upp den där koppen kaffe eftersom mobilen ringer och vi måste skynda till datorn och kolla upp en sak. Vi hinner inte ens gå på bio och se den där filmen som inte är så lång som filmer var förr eftersom det tar för mycket av den lilla tid vi har över. Fast det går ju att dricka kaffet framför datorn och äta lunchen där med. Den där filmen man vill se kan man ladda hem från nätet och se på datorn medan man slösurfar på mobilen, spelar spel på iPad’en, ser på nyheterna på TV med transparent text-TV för att hinna hålla koll på de senaste sportresultaten.
Det kallas multitasking med ett modernt ord. Förr kallade vi det för stress.

Man brukar ju säga att om man ska få något gjort ska man be någon som har mycket att göra om hjälp, de andra har inte tid. Ta den här krönikan till exempel. Den har jag visserligen skrivit själv, men den borde ha varit klar redan igår.
Men det var som vanligt, jag hann helt enkelt inte.
Jag hade för mycket annat att göra.


Världens nio högsta berg
Mount Everest – 8848 m
K2 – 8611 m
Kangchenljunga – 8586 m
Lhotse – 8516 m
Makalu – 8462 m
Cho Oyu– 8201 m
Dhaulagiri – 8167 m
Manaslu – 8156 m
Nanga Parbat – 8125 m


Berättelsen om Pi – Yann Martel
Piscine Patel - eller Pi kort och gott - växer upp på familjens djurpark i Indien. På grund av situationen i landet bestämmer sig familjen för att emigrera till Canada. Men båten som Pi, hans familj och många av djurparkens djur färdas med förliser och kvar i en livbåt blir Pi, en zebra, en hyena, en orangutang och en bengalisk tiger som lystrar till namnet Richard Parker. Sen följer en berättelse om överlevnad, tro, hopp och om livet självt. Det finns nog få böcker vars fram- och baksida tycks ha så lite med själva handlingen att göra, för jag fick i alla fall inte vad jag förväntat mig - å andra sidan är jag inte alls besviken på boken, snarare tvärtom! Det är en fängslande, fascinerande och tankeväckande historia som målas upp - och det är stundtals väldigt långt ifrån den fabel man kan få intrycket av då man tar boken i sin hand.


Aten – den 9 juni 2000
Ibland hamnar man i en serie av olyckliga omständigheter. Som till exempel när man ska resa till den grekiska övärlden för att hoppa höjdhopp och grekerna fyra år senare ska arrangera ett OS. Alltså bygger man en helt ny flygplats och slutar bry sig om den gamla. Men samtidigt orkar man inte göra om flygtidtabellerna. Så man lever kvar i det gamla som säger att det finns en fördel med att hålla folk kvar på flygplatsen länge mellan flighterna, eftersom det leder till att de handlar mer i taxfreebutikerna. Alltså hamnade jag i sex timmars väntan mellan två flygningar, på en flygplats där det bara fanns en enda öppen kiosk och inga andra butiker. Eftersom jag dessutom bytte flygbolag så hade jag inte kunnat checka in väskan hela vägen till Kreta och var därför tvungen att hämta ut den i Aten och eftersom det var så långt kvar tills jag skulle flyga från Aten kunde jag inte checka in väskan.
Moment 22 när det är som bäst.


Jag tyckte att han kört fast och mest tuggade på i samma spår som förut. Men de senaste veckorna har allas vår favoritnorrman Skavlan lyft sig en nivå i sitt pratshowande igen.


Det svänger fort i hockey. För två veckor sen var de kallare än kallast. Nu, fem raka segrar senare, har vårt kära FBK börjat klättringen uppåt i tabellen. Men som hetast ska de inte vara förrän i mars och april.


Jag har alltid trott att humorprogram på TV kallas just humorprogram för att de är roliga. Extra, extra på TV3 ägnar en halvtimme i veckan åt att bevisa motsatsen.


…jag har tiden, på min sida, tar min övertid i timmar…


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011