Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Ocean's Twelwe
21 oktober 2011 : Klockan 15:42

En gång i tiden hade vi en högskola i Karlstad. Det har vi inte längre. På den tiden läste jag statistik där. Det gör jag inte längre.
Istället har vi ett universitet och nu jobbar jag där.
Däremot har jag grävt ner mig i lite statistik ändå de senaste dagarna. Detta i form av den startenkät till alla nya studenter som jag ansvarar för.


Men det var det inte det jag skulle tala om, som Evert Taube en gång skaldade i balladen om Gustaf Blom från Borås. Det var om mannen själv och hans namn var Gustaf Blom, fortsätter för övrigt visan. Men jag känner ingen Gustaf Blom, men låten är bra och framförallt i Magnus Johanssons version för den som kan hitta den. Och gamle Evert var en grym textförfattare för den som fått för sig något annat.

På den tiden (hösten 1996 och hösten 1997) som jag läste det som då hette A- och B-kurs i statistik på det som då hette Högskolan i Karlstad ställde man upp hypoteser som man sen ägnade resten av dagen åt att antingen bevisa eller slå ihjäl.

Dagens hypotes, eftersom jag skrivit alldeles för lite om böcker på sista tiden, är att jag läste bra böcker de gånger jag hoppade som högst. Kanske ingen bra hypotes att bygga på alls, men vad fan, något ska man reda ut i sitt liv en fredagseftermiddag också.

Tolv gånger i min karriär, mellan den 8 februari 2003 och den 13 juli 2008 hoppade jag 236 cm eller högre i tävlingssammanhang. Eller ja, jag gjorde ju aldrig mer än 235 cm på träning så…
Här kommer så en genomgång av de böcker jag läste då. Inte medan jag hoppade, men på hotell och resor i samband med tävlingarna.
Bara för att jag gillar att ta det i den ordningen så tar jag det kronologiskt, noterbart är väl att jag vann elva av detta dussin tävlingar och att vi kommer att beröra totalt tretton böcker.

Arnstadt – 8 februari 2003
Personbästa med 236 cm, vilket kan ha hängt ihop med att jag kvällen innan tävlingen la igen boken efter att jag läst 236 sidor av den. Ett trick som funkade bra då och då i karriären, dock inte så ofta som jag skulle önskat. Boken som sådan var dock något av en besvikelse. John McCabes ”Spigg” var bra mycket bättre och den här fick bara en trea i betyg. Tävlingen fick dock desto mer.
Livets formel – John McCabe


Arnstadt – 7 februari 2004
Tillbaka i Arnstadt och tangerat personbästa och hallrekord med 236 cm. Faktum var att det nog kvittade vad jag läste i Arnstadt eftersom jag sju gånger av sju noterade minst årsbästa där. Den här gången läste jag dock en Clive Cussler som berättade om sin store hjälte Dirk Pitt och gjorde det ungefär som vanligt, en fyra med andra ord.
Trojan Odyssey – Clive Cussler


Stockholm – 12 februari 2004
I Globen hade jag fått för mig att det inte gick att hoppa högt, men ändå har jag slagit världsårsbästa där två gånger och vunnit där fyra gånger. Den här gången hoppade jag 237 cm medan jag läste en bok med en konstig titel som stått i bokhyllan i ett par år sedan min mor hittat den på en loppis eller motsvarande. En trea i betyg, men vill minnas att den var helt okej för det.
Hjärnornas krig – Peter Niesewand


Eberstadt – 18 juli 2004
Eberstadt är höjdhoppets Mecka och det är det största man kan vinna utanför mästerskapen. Den här gången gjorde jag det med ett monsterhopp över 236 cm som var personbästa utomhus. Medan jag var där så läste jag en samling noveller av mannen som gav oss Lincoln Rhyme och gav den en fyra av fem möjliga:
Twisted – Jeffery Deaver


Aten – 22 augusti 2004
OS-finalen i Aten och på förmiddagen avslutade jag en bok och sen påbörjade jag en annan – som jag inte kom att läsa ut förrän i maj året efter. Hur det gick i Aten vet vi ju redan och böckerna fick en fyra och en femma i betygskolumnen.
Olympics in Athens 1896 – Michael Llewellyn Smith


Idéernas grotta – José Carlos Somoza


Madrid – 6 mars 2005
Också en sån där tävling när jag avslutade en bok på morgonen och började på en ny samma dag. Den ena fick en stark fyra i betyg och den andra drog in en trea, men båda har en speciell plats i bokhyllan eftersom det blev högre än någonsin i Madrid den där eftermiddagen.
Amagansett – Mark Mills


Kärlek, nyfikenhet, prozac och tvivel - Lucía Etxebarría


Rom – 8 juli 2005
Det här kanske var kvällen när jag borde klarat 240 cm också utomhus, men det gjorde jag nu inte utan fick nöja mig med 236 cm. Men det var en närmast perfekt kväll för höjdhopp, vilket flera hoppare utnyttjade. På hotellrummet, som jag delade med en galen stavhoppare, läste jag en bok som var den första i en serie och som fick en trea.
Över näktergalens golv – Lian Hearn


Banská Bystrica – 13 februari 2007
På ett grått och trist och underbart hotell Lux i Banská Bystrica harvade jag mig igenom en bok som bara fick sig en tvåa i betyg. Men det gjorde inte speciellt mycket när jag noterade mitt högsta hopp på nästan två år med 237 cm och seger för tredje gången av tre möjliga i Slovakiens finest.
Atlantis hemlighet – David Gibbins


Göteborg – 25 februari 2007
De olympiska spelen har alltid fascinerat mig och att läsa böcker om dem har således intresserat mig. Den här boken gav jag en fyra i betyg och den följdes upp en av de mest dramatiska tävlingar som jag hoppat, en duell utan motsvarighet där två svenskar klarade 238 cm i första försöket – men jag vann.
Hitler’s Olympics – Christopher Hilton


Malmö – 24 februari 2008
Valencia – 8 mars 2008

Den här boken hängde med ett tag. En tegelsten på 895 sidor som tog sin tid att ta sig igenom. Jag gav den en trea i betyg men hann å andra sidan vinna ett SM-guld på 237 cm i Malmö och ett IVM-guld på 236 cm i Valencia – och lite annat smått och gott – under tiden.
Under jord – Don DeLillo


Aten – 13 juli 2008
Bret Easton Ellis visade sig inte riktigt vara min kopp te, men en modern klassiker är en modern klassiker och ska läsas även om den är motbjudande och inte förtjänade mer än en trea i betyg. Däremot funkade jag och Aten bra ihop och det blev utomhuspers med 237 cm i den andra kurvan på Olympiastadion i stan.
American psycho – Bret Easton Ellis


Sen var det ju den där hypotesen då: Läste jag bra böcker de gånger jag hoppade som högst?
Nej, vi kan nog likt Mythbusters konstatera att myten är busted!

Däremot har jag precis spelat klart min första oavgjorda match i Wordfeud, bara en sån sak!


Aten, Aten är våran stad och i ena kurvan har jag hoppat 236 cm
och i den andra har jag hoppat 237 cm…


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011