Ämnen
  Böcker
  Fotboll
  Friidrott
  Krönikor
  Lego
  Övrigt
 Samtliga inlägg

 Tio senaste rubrikerna
  Årets julklapp
  En bit av tullen
  8 years…
  Northug och tjejerna
  Jag leker med ord
  VaLEGOtines Day
  Dream League Soccer 2.0
  Signalfel
  Man lever på hoppet…
  The rumble in the förortsjungle
 Samtliga rubriker

 Månader
  Mars 2013
  Februari 2013
  Januari 2013
  December 2012
  Juni 2012
  Mars 2012
  Februari 2012
  Januari 2012
  December 2011
  November 2011
  Oktober 2011
  September 2011
  Augusti 2011
 Samtliga inlägg

 Sidor (7 inlägg/sida)
  Sida 21 : Sida 20 : Sida 19
  Sida 18 : Sida 17 : Sida 16
  Sida 15 : Sida 14 : Sida 13
  Sida 12 : Sida 11 : Sida 10
  Sida 9 : Sida 8 : Sida 7
  Sida 6 : Sida 5 : Sida 4
  Sida 3 : Sida 2 : Sida 1
  Samtliga inlägg

 Sorterade osorterade länkar
  Asics
  Bank & Niva
  Byggbiten
  Division VI norra 2011
  Division VII Nordöstra 2012
  Fredrik Backman
  IAAF
  Karlstads universitet
  Kent
  Kils AIK Friidrott
  Lego
  London 2012
  Mauro Scocco
  Moskva 2013
  Patrick Ekwall
  Swebrick
  Svenska friidrottsförbundet
  The Brothers Brick
  ÖDIK


Varannan lördag har jag en egen sida i Värmlands Folkblad under rubriken HOLM. Huvudparten av sidan är ägnad åt en krönika, men där finns också ett par andra delar, såsom en sifferexcercis, ett boktips, ett minne och en ranking över högt och lågt. Min tanke är att publicera dessa krönikor med mera här på schloggen dagen efter att de funnits i tidningen.


Saker som inte längre är
2 februari 2013 : Klockan 18:03

Jag skulle göra en intervju här om dagen. För en helt annan tidning än den här. Jag gjorde upp med journalisten i fråga att vi skulle ses vid Rådhuscaféet. För så hette det ju. Förut.

En man som vi kan kalla Ulf, det blir enklast så eftersom det är det han heter, kommer norrifrån och vi springer på varandra i olika sammanhang då och då han och jag. En gång kom vi att diskutera ett fenomen som finns i Karlstad. Och för all del kanske i alla andra städer, samhällen och byar i det här landet också. Nämligen att man refererar till något som fanns förut. Men som inte finns längre. I alla fall inte där det fanns.
Och det är klart. Är man inte uppväxt i eller omkring Karlstad så kanske det kan bli lite besvärligt det där.

Nämnde Ulf tyckte i vilket fall att det var lite fascinerande det där med att stadens befolkning pratade om att något låg vid gamla polishuset. Eller gamla brandstationen. Eller gamla badhuset. Eller gamla posten. Eller gamla vad-som-helst-som-inte-finns-där-längre. Och som inte funnits där på länge nu.
Det var, kort sagt, svåra vägbeskrivningar att ta till sig för en norrlänning i stan.

För nog kan man till exempel undra hur många av studenterna vid Sundstagymnasiet, eller Sundsta-Älvkullegymnasiet, eller SÄG, eller vad det heter nu för tiden, som vet om att skolan ligger bredvid ett par hus som ligger där gamla brandstationen låg. Eller hur många av hotellgästerna på det som idag kallas Scandic City som vet att de faktiskt huserar i gamla polishuset Och att det där emellan dessutom tillhörde en helt annan hotellkedja.
Apropå hotell så har väl Bilan å sin sida varit hotell länge nog för att inte längre refereras till som gamla fängelset. Men man ska aldrig säga aldrig. Det kanske finns någon gammal intern som fortfarande… eller nej, troligen inte.

Vid Stora torget ligger till exempel en bokhandel som inte heller längre heter vad den hette. Men nog är det ändå hos Herman Andersson som man köper sina böcker om man går in där. Och nog är det helt ok att kalla Åhléns för Tempo eller Team Sportia för Göta Sport. Har man bara bott i stan länge nog så vet man ju.

Så jag träffade alltså en journalist här om dagen. Vi hade hörts av på telefon förra veckan och eftersom Rådhuscaféet ligger centralt, brukar vara rätt lugnt och är lätt att hitta till bestämde jag enhälligt att vi skulle ses där. Trots att journalisten i fråga aldrig satt sin fot i Karlstad tidigare så var han inte bara en trevlig prick, han hittade dessutom rätt. Till det café som alltså inte alls heter som det hette och inte har hetat på flera år. Men som naturligtvis ändå alltid kommer att heta det.
Vi skulle naturligtvis kunna kalla stället vid sitt nya och rätta namn. Men eftersom det finns tre sådana caféer inom ett kvarter eller så fortsätter jag nog att stämma träff på Rådhuscaféet. Det är ju enklast så.
För mig.


Nio högsta hoppen 2 februari
237 – Andrey Silnov, RUS, 2008
235 – Patrik Sjöberg, SWE, 1985
235 – Stefan Holm, SWE, 2008
235 – Yaroslav Rybakov, RUS, 2008
234 – Yuri Sergiyenko, URS, 1985
234 – Carlo Thränhardt, FRG, 1990
234 – Sorin Matei, ROU, 1992
234 – Troy Kemp, BAH, 1992
234 – Staffan Strand, SWE, 2002


Pol Pots leende – Peter Fröberg Idling
För ganska precis 30 år sedan gjorde fyra svenskar en resa till det Kampuchea/Kambodja som då styrdes av de Röda Khmererna med Pol Pot som ledare. Frågan Fröberg Idling ställer sig och söker svaret på är hur det kunde vara möjligt för denna kvartett av västerlänningar att färdas i ett land där det pågick ett massmord av den inhemska befolkningen - utan att se något av det! Boken berättas i korta kapitel (eller scener eller betraktelser, vad man nu väljer att kalla dem) som gör att det blir rätt svårt att komma in i den. Å andra sidan kan det också locka till att läsa vidare för att få veta vart det ska barka hän. Men i slutändan en bra genomgång och fasinerande resa genom en av de värsta perioderna i ett land plågat av både det ena och det andra.


Stockholm – den 2 februari 2006
Det var karriärens fyrahundrade tävling. Men det blev inte mycket till jubileum. Å andra sidan hade jag sedan föregående tävling ägnat en hel del tid åt att hänga över en toalettstol på grund av en hostmedicin jag inte var kompis med och således kräkts upp tillsammans med det lilla jag orkade äta däremellan. Jag skulle dessutom, efter nästa tävling, åka på en penicillinkur mot den bronkit jag drabbats av och inte få träna alls på tio dagar. Så en vinter när det mesta gick emot mig blev heller inte tävlingen i Globen någon direkt höjdare. En femteplats med 224 cm var liksom inte mycket att skriva hem om, men utifrån förutsättningarna så var det ärligt talat inte så illa ändå…


Värmländskt höjdhopp har fått sig ett lyft i vinter. Tre töser över 185 cm och en pöjk över 215 cm. Det gläder ett gammalt höjdhopparhjärta. Mer sånt – och oftare.


Så drar det igång igen nu då, det allra viktigaste av alla oviktiga spektakel. Sex lördagar i rad ska vi hissa och dissa, våndas och skämmas . Men är det Melodifestival så är det.


Jag hör helt klart till den kategori människor som anser att mordet på Olof Palme borde få sin lösning. Men hur hett kan ett vittne vara om han träder fram 27 år efter mordet…


till toppen av sidan : till förstasidan
©Copyright: Stefan Holm : scholm AB 1999-2011